NÉVADÓNKRÓL

Szabó Kálmán

Névválasztásunkkal ösztöndíjprogramunkon keresztül Szabó Kálmán emlékének fejezzük ki tiszteletünket. Életútját példaértékűnek tartjuk, hiszen szegény, földműves családból származó gyerekből lett a népi kollégiumi mozgalom jeles képviselője, a Budapesti Corvinus Egyetem jogelődjének rektora és a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

A Rajk Szakkollégium elnöke, Chikán Attila emlékei alapján: ”Egészen kiváló ember volt, korának korlátaival (de mennyit feszegette őket!), rendkívüli innovativitással, emberséggel, kiemelkedő szellemi képességekkel.[…]..ha valakitől, akkor tőle lehetett társadalmi érzékenységet és elkötelezettséget tanulni. Sosem feledte el, hogy honnan jött, mély gyökerek, erős szálak kötötték a köznapi emberekhez, a „néphez” – ez nála idézőjel nélkül, tiszta emberi érzésekkel érvényesült.

A jelenkor fiatalságának sajnálatos módon már nem volt lehetősége arra, hogy személyesen megismerje Szabó Kálmán professzort. Azok az erények azonban, amelyeket életútjából, cselekedeteiből tanulhatunk, örök érvényűek. Ebben a szellemiségben hoztuk létre és működtetjük a Szabó Kálmán Tehetségprogramot, mely céljául tűzte ki, hogy segíti azokat az ország különböző pontjairól származó tehetséges fiatalokat, akik közgazdásszá szeretnének válni.